1970-luvusta: ”Meille kelpaakin nyt ainoastaan Tavastia-rock!”
”Tavastia-klubi aloittaa huomenna Hämiksellä”, kertoi lehti-ilmoitus Helsingin Sanomissa 1. lokakuuta 1970. Klubin avajaisissa esiintyi Anki & Cumulus. 1950-60-luvulla Hämis oli suosittu tanssipaikka eikä sen muuttuminen rock-klubiksi tapahtunut veitsellä leikaten, vaan iskelmä, diskomusiikki ja rock kulkivat alkuun rinnakkain. Hämiksen tanssit jatkuivat vielä 70-luvun alkuvuosina, Tavastia-klubia järjestettiin kolme-neljä kertaa viikossa.
”Niin kuin kaikessa, suuret ikäluokat ovat mullistavat kaiken joka käänteessä. Ne mullistivat peruskoulun, kun ne tulivat siihen ikään. Ne mullistivat myös bailausbisneksen, kun ne tulivat siihen ikään”, kertoo Tavastian toimitusjohtaja Juhani Merimaa, joka tuli Tavastian hallitukseen vuonna 1972 ja hallituksen puheenjohtajaksi seuraavana vuonna.
Merimaan mukaan suurin tekijä Tavastian syntymiseen oli rock-musiikin leviäminen Suomeen ja keskioluen vapautuminen vuonna 1969. ”Sellaisten mestojen suosio romahti, joissa ei ollut anniskelua. Tavastia-klubin ajatuksena oli alkaa järjestää tapahtumia anniskelun kera. Rock-paikalle oli selkeä tilaus, mutta siihen aikaanhan ei olisi ollut tarpeeksi kotimaisia rockbändejä joka illalle”, Merimaa kertoo. Kuvaavaa on se, että kovassa suosiossa ollut Tasavallan Presidentti soitti vuonna 1971 Tavastialla viidesti ja sama tahti jatkui seuraavanakin vuonna. Toinen tuon ajan suosikkiyhtye Wigwam soitti neljä keikkaa vuonna 1971 ja seuraavana vuonna seitsemän.
Alkuvuosina rockiakin kuitenkin riitti, klubilla vierailivat muun muassa Kalevala, Kirka & Islanders, Apollo, Pepe & Paradise, Jig-Saw, Ernos, Remu & Hurriganes, Topmost, Rauli Badding Somerjoki, Juice Leskinen & Coitus Int., Tabula Rasa ja Dave ”Isokynä” Lindholm. Ahkerasti esiintyivät myös Raittisten veljesten yhtyeet Jussi & Boys sekä Eero & Help. Itse asiassa Jussi Raittinen on jopa levyttänyt Elton Johnin kuuluisasta ”Crocodile Rock”-kappaleesta suomenkielisen version nimellä ”Tavastia-rock”.
”Biisi saatiin Raha-automaattiyhdistyksen ylläpitämiin jukeboxeihin, joita baarit oli täynnä. Tavastian markkinointi oli sitä, että mentiin kolikkobussin kanssa baareihin ja laitettiin Tavastia-rock soimaan kakskyt kertaa peräkkäin ja lähdettiin veke. Se jäi hyvin kaaliin”, muistelee Merimaa.
Raittisen ”Tavastia-rock” on oiva kuvaus Hämiksen muuttumisesta rockväen kantapaikaksi: ”Mutta sitten ajat muuttuivat, nyt soikin Hämiksellä Tavastia-rock. Toi uusi aika toiset tanssijat, meille kelpaakin nyt ainoastaan Tavastia-rock”. Vuonna 1973 iskelmä ja viihdemusiikki oli klubilla jo harvinaisempaa, sen sijaan mukaan tulivat torstaiset jazz-illat, joissa esiintyivät muun muassa Reiska Laine, Olli Ahvenlahti, Sakari Kukko, Eero Koivistoinen ja Pekka Pohjola. Samana vuonna Tavastialla esiintyi jo puhuttuja ulkomaisia artisteja, kuten Vinegar Joe & Elkie Brooks, Manfred Mann’s Earth Band ja The Swinging Blue Jeans.
Pikkuhiljaa Tavastiasta alkoi muodostua se paikka, jonne jokainen Suomen aloitteleva bändi halusi keikalle. Monille bändeille ensimmäinen Tavastian keikka on yksi uran tärkeimmistä etapeista, ja toinen on sitten se ensimmäinen loppuunmyyty Tavastian keikka. Vuosien varrella Tavastiasta on muodostunut tärkeä osa suomalaisen muusikin historiaa. Iästään huolimatta Tavastia ei ole mikään rock-museo, vaan haistelee alati ajan henkeä ja tarjoaa areenan suursuosikkien lisäksi myös niille uransa alussa oleville tulevaisuuden Tom Waitseille.